Biologically Appropriate Raw Food (B.A.R.F.), Prey model raw (P.M.R), FrankenPrey, Raw Meaty Bones (R.M.B.), Ancestral Diet sunt chiar atât de diferite?
Pentru a înțelege mai bine conceptele din spatele acestor denumiri trebuie să plecăm de la premisa că prada naturală a unui câine de talie medie este un animal de mici dimensiuni de exemplu: pui, iepure, prepeliță, rață, ocazional pește.
În al doilea rând, câinele este un carnivor oportunist. Nu este nici omnivor și nici carnivor obligat, ceea ce înseamna că pe lângă pradă mai mănâncă și alte lucruri comestibile
precum ierburi, rădăcini, fructe, nuci etc.
De asemenea, varietatea arealului în care trăiește determină și variații la nivel alimentar.
În BARF recompunem o pradă de mici dimensiuni în bolul câinelui și înlocuim blana/penele și materia vegetală parțial digerată cu elemente vegetale. (Dr. Ian Billinghurst, Swanie Simon)
În Prey Model Raw oferim o pradă de mici dimensiuni câinelui, cu blană/pene etc.
În FrankenPrey recompunem o pradă din elemente aparținând unor animale diferite.
Raw Meaty Bones este modelat prin prisma a ceea ce se găsește mai ușor de cumpărat, și pe modul de viață în familie al unui animal de companie, fără mari bătăi de cap. 50-70% carcasa unui animal mic sau oase comestibile acoperite cu foarte multă carne+15% organe+altele. Sunt acceptate și resturile comestibile de la masa oamenilor. (Dr. Tom Lonsdale)
Iar Dieta Ancestrală este modelată după ceea ce se presupune că mâncau strămoșii câinelui și constă în prăzi mici (incluzând pene/blană și organe), pește, fructe, ouă, nuci și practic orice altceva poate fi considerat comestibil.
Dacă faceți socotelile vedeți că toate sunt destul de apropiate ca valori nutriționale.
În toate modelele sunt prezente carnea macră, oase comestibile acoperite cu carne, organe și ceva vegetale/blană/pene cu rol de fibre, alimente extra în proporții similare.
NOTĂ: vegetalele aduc și alte beneficii în afară de fibre: vitamine, minerale, fitonutrienți etc.
O dietă corectă, fie ea BARF, Prey, FrankenPrey, RMB sau Dietă Ancestrală (sunt doar variațiuni pe aceeași temă), are nevoie de toți nutrienții prezenți în prada naturală a câinelui în procentele în care s-ar găsi într-o pradă. Acesta este numitorul comun, cu mici diferențe de prezentare. Dacă analizăm procentele din BARF/Prey/RMB, tot acolo ajungem:
- 5% ficat;
- 5-10% alte organe secretoare;
- 20-50% oase acoperite cu carne, în funcție de câtă carne au (circa 10% os curat în total hrană);
- 10-15% peste;
- diferența carne macră;
- un procent de fibre, fie provenite din materie vegetală, fie pene, blană etc;
- o cantitate foarte mică de carbohidrați proveniți mai mult din zarzavat și fructe.
Procentele variază în cadrul limitelor, în funcție de digestia și necesitățile individuale.
În totalul dietei se va urmări un procent adecvat de grăsime de 8-15% (în total dietă), ceea ce înseamnă ca trebuie să optăm pentru carne/pește gras, și nu trebuie sa eliminăm grăsimea vizibilă decât la începutul dietei, pentru a evita deranjamentele la stomac. Grăsimea este principala sursă de energie a carnivorelor!
ATENȚIE! În momentul în care lipsesc nutrienții de bază, dieta nu mai este echilibrată și pot apărea probleme de sănătate.
Sunt câteva critici care apar constant când se discută despre oricare dintre aceste modele. În primul rând carențele care pot apărea oferind carne provenită din fermele intensive creând dezechilibre între omega 3 și omega 6 (se rezolvă suplimentând cu omega 3), lipsa de iod (se rezolvă suplimentând cu alge brune), lipsa de minerale rare (se rezolvă în primul rând prin oferirea unei varietăți suficiente de carne).
Și la întrebarea dacă putem oferi mese diferite organizate după modele diferite, răspunsul este categoric da!