Dacă până acum nu ai auzit de această dietă, uite o scurtă explicație:  termenul vine din engleză, de la Biologically Appropriate Raw Food și presupune o dietă bazată în principal pe carne, oase şi organe crude plus ceva legume si fructe. 

Contrar multor păreri, nu este o dietă nouă, la modă, vreo nouă găselniță în domeniul hrănirii căinilor, ci mai degrabă o revenire la hrana naturală, curată,  fără conservanți, fără coloranți, fără aditivi sintetici, fără arome, potențiatori de gust sau altele.

Stăpânul compune hrana din câteva ingrediente și știe astfel exact ce a consumat câinele lui. În cazul hranei industriale această certitudine lipsește pur şi simplu. Deși astăzi există pe piață nenumărate branduri de hrană industrială, chiar unii producători vin în întâmpinarea cerințelor clienților și folosesc ingrediente selecționate, de calitate superioară, eventual chiar bio, totuși, hrana rămăne în continuare una procesată, tratată termic și suplimentată cu aditivi pentru a garanta un nivel constant de nutrienți.

Dar este oare esențial ca fiecare bol, fiecare masă să conțină un mix perfect de substante nutritive?  Pentru noi, oameni, nu este nevoie, pentru toate celelalte specii de animale deasemenea nu este nevoie de așa ceva. De ce am crede atunci că patrupezii noștrii ar avea această nevoie total diferită față de ceilalți locuitori ai pământului?

In realitate şi organismul câinilor funcționează la fel. Echilibrul se realizează într-un arc de timp, dealungul mai multor săptămâni. Dieta BARF presupune varietate în bol, iar prin această varietate se asigură aportul tuturor substanțelor nutritive.

 

Dieta BARF necesită înțelegerea și orientarea după modul de hrănire original, natural al speciei.  Din punct de vedere biologic, câinele este un carnivor, un descendent al lupului.

Desigur, privind astăzi diversitatea raselor canine, de la chihuahua pâna la rasele uriașe, ne este greu să credem că ar fi toți lupi, însă adevarul este, ca desi omul a influentat foarte mult aspectul exterior al cainilor, sistemul digestiv a rămas practic neschimbat. Dantura câinelui este specifică carnivorelor: canini foarte bine dezvoltati si molari ascuțiți. Maxilarele se miscă doar in plan vertical, nu și în plan orizontal.

În general, lungimea de timp pentru care alimente rămân în tractul gastro-intestinal depinde de descompunere și absorbția de substanțe nutritive. Prin urmare, alimentele greu digerabile necesită un sistem digestiv mai lung.

Astfel, în diferite specii de animale, pot fi observate raporturi diferite de lungime a tractului digestiv comparativ cu lungimea corpului. Acest raport oferă o indicație a obiceiurilor dietetice. Alimentul cel mai ușor de digerat este carnea. Lungimea tubului digestiv al câinelui, cu un raport de 6:1 fata de lungimea corpului, este scurt, caracteristic carnivorelor.

In concluzie  modul de hrănire câinelui, potrivit din punct de vedere biologic, trebuie să se ghideze după felul cum se hrănesc aceste animale in natură. Lupii se hrănesc cu pradă, pe care o consuma aproape integral si evident, în formă crudă.  Ei mai consumă și hrană de tip vegetal, sub forma de ierburi si plante sau chiar fecalele erbivorilor. Și dieta BARF păstrează conceptul de pradă. Raportul dintre carne, oase, organe si elemente greu digerabile folosite pentru alcătuirea dietei urmărește felul în care este construită o pradă.

In această ordine de idei, nu orice dietă bazată pe carne crudă este automat dietă BARF. O dietă raw care nu respectă proporțiile de oase  sau de organe sau include un procent mare de componente vegetale ori din contră, le exclude total, nu se poate numi “biologic adecvată“, deci nu este BARF. O dieta formată exclusiv din carne, fără oase, fără organe nu este sănătoasă și mai devreme sau mai târziu va afecta grav sănătatea câinelui.

Revenind, este foarte adevărat că în natură viața lupilor nu este ușoară.  Nu umblă mereu cu burtă plină și nu sunt perfect sănătoși. Dimpotrivă se întâmplă des să rămână flămânzi pentru perioade lungi, de-a lungul săptămânilor să găsească abia câte o pradă măruntă sau chiar să moară de foame. Se întâmplă deasemenea ca din cauza hranei precare aceste animale sălbatice să aibă carențe.

Logic, noi ne dorim câini sănătoși, pașnici și sătui, fără carențe alimentare, iar o hrană adecvată pentru animal este cheia. Modelul hranei potrivite ne este demonstrată de natură. Noi ne putem orienta după felul cum se hrănesc canidele sălbatice, putem utiliza principiile de bază, părțile bune și putem perfecta dieta folosindu-ne de informaţiile științifice din domeniul nutriției canine.