Dieta se bazează pe carne macră, oase comestibile acoperite cu carne, organe și un procent mic de legume și fructe.

Toate elementele dietei sunt crude.

 

Ce conține hrana BARF?

  • 80% elemente de origine animală
  • 20% alimente de origine vegetală
  • plus suplimente bine alese.

Componentele de origine animală se împart în:

  • 50 % -    Carne macră (mușchi) cu un conținut potrivit de grăsime - provenită de la diferite animale 
  • 15-20% - oase acoperite cu carne (formate din aprox. ½ os și ½ carne)
  • 15% -     Organe (din care 1/3 ficat,  restul rinichi, splină,creier,testicule, etc)
  • 15% - Burtă verde – un component îndrăgit și bine tolerat de câini. În cazul în care nu se găsește, poate fi înlocuit cu carne macră.

Este important să hrănești o dietă variată. Ai nevoie de carne provenită de la 2-3 animale diferite plus peste. De ex: pui, vită, oaie, curcan sau iepure sau rată sau vânat. Principiu este valabil și în cazul oaselor. Hrănește un mix de oase, și mai moi(gâturi și spinări de pui sau rață) și unele mai dure( coaste de miel, cap de piept de vită), mereu bine îmbrăcate cu carne. Ține minte că duritatea oaselor este și un indicator al conținutului de calciu. Pe de altă parte, odată cu duritatea poate creste și riscul de accidentare. Alege cu grijă oasele potrivite pentru câinele tău.

 

Componentele vegetale se împart în:

  • 75 % - Legume
  • 25 % - Fructe

Rolul principal al legumelor și fructelor în dietă nu este cel de aport de vitamine, ci de înlocuire a părţilor greu digerabile de pradă - piele, blană, pene pe care noi în barf nu le avem, dar le suplinim astfel. Apoi, ele mai furnizeaza fibrele necesare pentru o digestie sănătoasă.  Pe lângă asta conțin antioxidanți, minerale și un plus de vitamine.

Proporţiile prezentate mai sus nu au fost alese aleatoriu, ci urmăresc felul în care este construită prada. Prin urmare nu putem hrăni câinele numai cu ficat, deoarece nu există nici un animal pe pământ care să fie alcătuit doar din ficat. Sau doar din oase. Sau doar din carne.

Toate elementele sunt importante în dietă și nu pot fi pur și simplu excluse!  Carnea furnizează aminoacizii esențiali.  Organele sunt surse de vitamine și minerale. Oasele au un conţinut ridicat de calciu. Legumele și fructele asigură aportul necesar de fibre.  Suplimentele completează dieta cu iod ( folosim alge marine brune – Ascophyllum nodosum) și acizi grasi esentiali Omega-3 ( sursă bună este uleiul de peste oceanic sau uleiul de krill). Tot ca suplimente se încoporează în plan ouă, brânză de vaci, kefir. 

 

Câtă hrană BARF are nevoie câinele meu pe zi?

În general câinii de talie medie și mare au nevoie de aprox 2-3% din greutatea corporală, iar cățeii de talie mai  mică puțin mai mult, 3-4%.

Exemplu: un câine de 20 de kg cu un nivel de activitate normal, are nevoie de aprox. 600 g hrană/zi.

 

Atenție,  este o cantitate orientativă, pe care apoi tu că stăpân o adaptezi funcție de ce observi. Dacă e prea mult, mai scazi din hrană sau dacă ai un câine foarte activ, ar putea avea nevoie cu un 1 punct mai mult. Silueta ideală la câini presupune să îi poți palpa ușor coastele pe sub piele, dacă îl privești de sus, talia lui să se vadă clar și burtă să fie suptă. În rest, frecvența meselor rămâne aceeași. Un câine adult primește 1 sau 2 mese pe zi.