DE CE BARF?   

Care sunt motivele pentru care stăpânii aleg dieta BARF?

Cel mai bun argument pentru trecerea la BARF este aspectul general și sănătatea câinilor hrăniți astfel. Câinii au o blană strălucitoare, curată, unghii sănătoase, fără crăpături.  Gura nu le miroase, dantura este în general foarte curată, fără depuneri de tartru. Animalele dețin o siluetă frumoasă, iar masa musculară beneficiază din plin de pe urma dietei.

 

Câinii sunt mai sănătoși, au un sistem imunitar bun și sunt mai rezistenti față  de boli. Hrana fiind ușor digerabilă, este utilizață mult mai ușor și eficient de către organismul câinelui. Calitatea superioară a hranei se reflectă inclusiv în volumul de fecale, care se reduce considerabil.

Adesea impulsul major pentru trecerea la dieta BARF este o intoleranță alimentară sau o alergie de care suferă animalul. Stăpânul dorește să cunoască exact din ce anume este compusă hrana căinelui, calitatea componentelor, iar acesta dietă îi permite să dețină controlul, să organizeze mesele evitănd componentele la care câinele este alergic sau, ceea ce înainte nu i-a fost posibil  - să-le  poată identifica cu BARF mult mai ușor și să le elimine pe viitor.

În cazul în care câinele, anterior trecerii la BARF suferă deja de o boală, dieta poate fi adaptată astfel încât să susțină complementar terapia medicamentoasă.

În general hrana este foarte bine acceptată chiar și de cățeii pretențioși.

Apoi, până și comportamentul câinilor noștri este influențată de hrana pe care o primesc. Dieta BARF sprijină sănătatea sistemului nervos atât din punct de vedere nutrițional, cât și emoțional. Câinii sunt mai satisfăcuți, mai relaxați, mai fericiți.

Riscul de dilatație/torsiune gastrică scade, deoarece toate ingredientele sunt hrănite în starea lor naturală, hidratată. Ele nu se umflă in stomac.

Gestionarea obezității este mult mai facilă cu dieta BARF.

Desigur, instalarea tuturor efectelor menționate mai sus, nu poate fi garantată. Fiecare câine este  până la urmă un individ, este unic și nu putem prezice cum anume va răspunde la hrana raw.  Fapt este, că dieta crudă alcătuită corect, creează premisele unei vieți mai sănătoase și mai adecvate speciei.

 

Dezavantaje la BARF

Ca să poată organiza o dietă sănătoasă, stăpânii trebuie să aibă disponibilitatea și timpul necesar pentru dobândirea unor cunoștințe mai profunde despre nutriție în general si nutriția câinelui în special. Fără un bagaj de cunoștințe de bază, riscul de greșeli este foarte mare și poate pune chiar viața animalului în pericol. Fiecare suntem responsabili pentru bunăstarea animalului nostru, iar atunci când dintr-un motiv sau altul nu te poți familiariza cu subiectul hrănire, este mai sigur să alegi o hrană industrială.

În cazul boabelor, producătorul garantează acoperirea tuturor cerințelor nutriționale.  Dieta BARF, cu un plan corect în spate, furnizează toate substanțele nutritive. Fără un plan concret, care să fie și respectat, riscul de carențe este mare. O halcă de carne oferită zilnic câinelui cu siguranță nu acoperă toate nevoile alimentare. La BARF stăpânul este responsabil pentru corectitudinea dietei.

Să deschizi sacul, să măsori hrana cu paharul și să pui bolul cu boabe în fața câinelui este simplu și practic. BARF este mult mai complicat de atât. Necesită timp pentru cumpărarea, apoi timp și forță pentru porționarea componentelor. Cel puțin la început vei avea nevoie de un cântar de bucătarie și trebuie să ai mereu suficient spațiu în congelator.

Apoi, nu toți proprietarii sunt dispuși să se mânjească în bucătărie. Manevrarea bucăților de carne, pregătirea porțiilor pot fi activități mult prea respingătoare pentru anumite persoane.

Mulți medici veterinari sunt împotriva dietei. Printe motivele invocate sunt riscul de parazitoze sau de contaminare cu bacterii precum Salmonella sau E.colli. Cumpărarea exclusivă de cărnuri controlate sanitar-veterinar și congelarea ulterioară sau achiziția direct de marfă congelată  reduc riscul de infectare cu paraziți.

In cazul Salmonella sau E.colli, acest risc există și atunci când folosim carnea crudă ca să gătim pentru noi, pentru familie. Igiena de bun simț, spălatul pe mâini atent, spălarea suprafețelor de lucru si curățarea bolului câinelui  reduc riscul de contaminare.

Oasele din dieta BARF sunt deasemenea menționate pe lista neagră.

Oasele se dau mereu crude! Nu se hrănesc oase fierte, coapte, gătite în vreun anume fel.

Aceste acuzații infuențează puternic negativ relația pe care stăpânul caută să o construiască cu medicul veterinar. Găsirea unui medic veterinar tolerant cu conceptul hranei crude este importantă.