Hrănirea BARF în sine, nu este o treaba complicată. Câinele trăiește de mii de ani împreună și pe lângă om și a fost hrănit de către acesta, fără hrană industrială, tabele cu valori nutriționale sau calculatoare. Ca să îți poți hrăni corect câinele pe dieta BARF trebuie să sții și despre lucruri de evitat.

Lista următoare conține greșelile cele mai frecvente – atenție mare deci la ele!

 

Nu oferi niciodată oase fierte (coapte, prăjite, pe grătar) - pot pune în pericol viața câinelui tău!
Odată fierte, oasele devin dure și poroase. Se desfac în așchii și pot pune chiar și viața animalui în pericol. Oasele se dau mereu crude!

 

Nu oferi mereu același tip de carne- apar carențe nutriționale!
O alimentație diversificată este cheia pentru acoperirea tuturor necesităților nutriționale vitale. Hrănește câinele cu carne, organe și oase provenite de la cel puțin 2-3 tipuri de animale și adaugă legume și fructe de soiuri diferite. Bineînțeles, trebuie mereu avută în vedere toleranța animalului față de hrana oferită. Nu este nevoie să introduci exotisme în dietă (valabil pentru carne/ legume/fructe), soiuri rare, greu de procurat. În plus, este chiar recomandat să excluzi un anume fel de carne (de ex. cal). În cazul în care câinele va dezvolta o alergie, vei apela la acest sortiment pentru a putea face o dietă de excludere, pentru identificarea alergenului. Condiția este ca patrupedul să nu fi mâncat înainte niciodată acel tip de carne.

Nu-i da hrană prea săracă în energie – îmbolnăvești ficatul și rinichii!
Orice organism are nevoie de energie. Câinele își ia energia cel mai ușor din grăsimi. Mulți câini suportă și carbohidrații. În orice caz, proteinele nu trebuie să reprezinte sursa primară de energie, pentru că prin metabolizarea lor se crează și toxine. Acest proces e absolut normal. Dar dacă animalul trebuie să folosească în principal proteine pentru a-și lua energia, se vor produce prea multe toxine, iar pe termen lung acest lucru afectează ficatul și rinichii.

Nu lăsa carnea la dezghețat în punga  sigilată sau la temperaturi înalte!
Bacteria Clostridium botulinum – se înmulțește în mediu anaerob/ fără aer ( ca la acele conserve umflate). Botulismul este mortal în cazul câinilor. În mod preferabil, carnea ar trebui lăsată la dezghețat în frigider. Pachetele vidate/țiplate se desfac. 

Nu hrăni câinele cu carne fără control sanitar veterinar sau din surse indoielnice!
Pe lângă diferiți patogeni, pe teritoriul Romaniei avem virusul Aujeszky (pseudorabie porcină), care provoacă o boală mortală la câini. De aceea este esențial să oferim doar carne cu control sanitar veterinar.

Nu-i da animalului țesut tiroidian (cel mult foarte rar)!
Câteodată carnea desfăcută de pe capete (de vită de ex), slungul sau beregatile conțin și tiroida. Conținutul hormonal din acest țesut poate afecta echilibrul hormonal al câinelui în sensul unui hipertiroidism.

Suplimentele se adaugă cu măsură – excesele dăunează!
Există un șir întreg de suplimente care pot fi adăugate în meniul BARF. Nu toate au însă un sens real pentru oricare câine. (unele sunt recomandate numai în situații speciale)
Atenție la algele marine! Iodul conținut are influențe asupra tiroidei. Câinii au nevoie de iod și tolerează cantități destul de mari (până la 85 µg/kg greutate corporală/zi sunt acceptabile), cu toate astea algele trebuie dozate corect și nu doar ochiometric.
Atenție deasemenea la aportul de vit. A și vit. D din uleiuri. Aceste vitamine nu sunt hidrosolubile. Ele nu se diluează în apă (ci în grăsime) și se depozitează în organism. Un aport prea mare poate avea efecte nedorite.
Atenție și la suplimentele de calciu ( în cazul în care folosești așa ceva).

Deficiența de tiamină sau - Lipsa de vitamin B1!
Hrănirea îndelungată a câinelui exclusiv cu o dietă bogată în tiaminaze (pești cruzi de apă dulce, scoici crude) provoacă carență de vitamina B1.

Atenție la alimentele cu conținut mare de oxalați sau fitați!
Legumele bogate în oxalati precum spanacul, varza sau rhubarba se pot oferi numai ocazional. Ele blochează absorbția de calciu. Regulă valabilă și pentru cerealele care conțin acid fitic.

 

Evită alimentele toxice pentru câini! Nu-i pune sănătatea sau chiar viața în pericol!
Nu toate alimentele consumate de om sunt automat bune și pentru câini.
Cantitatea face diferența - o afirmare corectă în principiu, însă dat fiind că nu știm cu exactitate care sunt pragurile suportate de câini, este de preferat să evităm anumite alimente, precum: vinete, păstăi (în stare crudă), ardei ( verde și galben), cartofi cruzi, gutui, roșii (necoapte), nuci verzi, struguri/stafide, ciocolată, cafea, cuișoare, nucșoară, îndulcitori (xylitol) și medicamentele umane.