BARF Pre-MADEAu fost în ultimul timp mai multe întrebări sau recomandări de hrană premade. Ce te faci dacă nu ai timp/spațiu în congelator/nu știi cum sau din orice alt motiv nu ești pregătit să alcătuiești singur meniul cățelului, dar vrei să îi oferi totuși o hrană sănătoasă?

Dieta Barf a devenit în ultimul timp din ce în ce mai populară și consecința este apariția pe piață a diverse firme care vând mâncare raw, însă din păcate, nu toate respectă cu adevărat principiile unei hrăniri echilibrate.

 

Deci hai să vedem câteva sugestii de luat în considerare atunci când alegi o hrană raw premade.

⚠️ Are notat pe ambalaj sau în descriere exact ce conține și în ce procente

În primul rând, te interesează să respecte procentele corecte – adică să aibă în jur de 10% os pur, 5% ficat, 5-10% alte organe (la care atenție că nu intră decât organele secretoare, nu și inima sau plămânii de ex.), 10-20% legume/fructe/semințe și restul carne (55-70% în funcție de celelalte componente).
În al doilea rând, este important ce tip de carne au, pentru că multe tind să arunce la tocat sub denumirea de “carne” toate resturile, zgârciurile, grăsimile pentru a face economie și a avea un profit mai mare.

De asemenea, trebuie să fie notat ce suplimente conțin, dacă au surse de omega 3, vitamina D, vitamina E, iod. Este ok și dacă nu conțin anumite suplimente de care câinele tău ar avea nevoie, le poți adăuga separat la fiecare masă, însă pentru a nu supradoza sau subdoza trebuie să știi baza de la care pornești. Tot la acest capitol, este mai bine să alegi o hrană care folosește surse naturale pentru suplimente, versus cele sintetice/chimicale – de exemplu, peștele este o sursă bună de vitamina D, uleiul de pește pentru omega 3, algele (kelp) pentru iod, midiile pentru mangan, vitamina E să fie D-alpha tocoferol și așa mai departe.

⚠️ Are notat pe ambalaj sau în descriere o analiză nutrițională

Pe lângă lista de ingrediente orice hrană ar trebui să aibă și o analiză nutrițională, care să conțină procentele și respectiv gramajul de proteină, grăsime, fibră, vitamine, calciu, sodiu și așa mai departe.

De ce este utilă o astfel de analiză? Hai să luăm exemplul grăsimilor – procentul recomandat este de 10-15% grăsimi din totalul de hrană, dacă depășește 20% deja poate apărea riscul de pancreatită. Vitaminele și nutrienții sunt și ei cum am spus extrem de importanți pentru a știi ce carențe ar putea avea și pentru a putea suplimenta în cazul în care este nevoie.
Dacă te întrebi de unde știi dacă acest conținut este suficient pentru cățelul tău și dacă acoperă nevoile sale nutriționale? Pe site-ul carnivorurban.ro găsești un calculator NRC care îți spune exact valorile necesare în funcție de greutatea cățelului tău, pe care le poți compara apoi cu eticheta.

⚠️ Carnea provine din surse sigure, verificabile, cu aviz sanitar-veterinar și transportul este realizat prin mijloace care să asigure siguranța hranei până la destinație.

Aici cred că este destul de clar de ce nu ați vrea surprize neplăcute la acest capitol, pentru că nici acestea nu sunt scutite de paraziți, bacterii sau de alterare.

⚠️ Există mai multe sortimente cu diverse tipuri de proteine, pe care le poți roti

Dieta BARF are ca bază hrana pe care un câine ar mânca-o în sălbăticie. Dar el nu ar prinde zilnic același animal și pe deasupra ar și fi întreg – adică ar avea blană sau pene, ochi, toate organele și fiecare ar avea alți nutrienți, alte bunătăți. Pentru a suplini aceste lucruri, BARF se bazează pe ideea de diversificare, de oferire a mai multor surse de proteină pentru a se crea un echilibru în timp. Asta înseamnă că sunt necesare minim 3-4 surse diferite de proteină – vită, pui, porc, curcan, oaie, cal, rață, iepure, etc.

🐕 Ce este de evitat sau ce nu este o hrană BARF

  • Carnea tocată simplă cu/fără organe – dacă tot nu conține tot ce ar trebui și tot ai de adăugat la ea oase/organe/legume/fructe/suplimente pentru a deveni echilibrată, atunci sincer mai bine iei de la magazin și faci tu de la zero și ai mai mult control asupra a ce conține și cum. Plus, hrana tocată prin definiție nu este BARF și nici nu are aceleași beneficii. Câinele are nevoie de bucăți mari de carne pentru a-și curăța mecanic dinții și de asemenea, prin procesul de tocare se pierd din nutrienți.
  • Amestecurile fără aviz sanitar-veterinar la produsul finit, fără listă de ingrediente detaliată, fără analiză nutrițională sau care nu oferă posibilitatea de variere a surselor de proteină (am detaliat mai sus de ce)