Acest site folosește cookie-uri. Continuarea navigării reprezintă acceptul dvs. pentru această folosință. Pentru mai multe detalii privind gestionarea preferințelor privind cookie-uri, vedeți Politica de utillizare cookie-uri. 

Plantele aromatice pot fi introduse ca parte vegetală în dieta câinilor. Pe lângă fibre ele conțin uleiuri volatile cu efect puternic antioxidant, vitamine (A, C etc), fitosteroli etc.

Este de preferat ca plantele aromatice să fie oferite prin rotație și în cantități mici. Unii câini le preferă proaspete iar alții ușor uscate sau complet uscate. Acum vom discuta despre proprietățile celor mai uzuale plante din bucătăria noastră.

ATENȚIE!  Majoritatea plantelor aromatice sunt toxice pentru pisici!

 


Busuioc (Ocimum basilicum)

Uleiul volatil din busuioc conține:

  • Acidul cafeic sau cinarina - stimulează sistemul imunitar, are acțiune anti-cancerigenă și antiinflamatoare.
  • Cineola - îmbunătățește circulația sanguină, reduce inflamațiile și calmează durerea, fiind un bun remediu în cazul luxațiilor, echimozelor si al întinderilor musculare.
  • Acidul coumaric - puternic antioxidant ce reduce riscul apariției cancerului de stomac.
  • Alpha pinena - cu acțiune antibacteriană.
  • Quercetina - acționează ca un antioxidant și inhiba procesele inflamatorii.
  • Erutinul - cu proprietăți antivirale, antimicrobiene, antiinflamatorii și antialergenice.
  • Tryptophanul – are efecte antidepresive și stimulează secreția de serotonina la nivel nervos central.

Busuiocul este și o sursă importantă de fier, calciu, potasiu, magneziu și vitamine (A, grupa B) în organism.

Busuiocul este folosit în fitoterapie pentru acțiunea sa antiseptică, carminativă, galactogogă, antiemetică, diuretică, antiinflamatoare, antifungică, febrifugă.

Preparatele fitoterapeutice din busuioc sunt administrate în afecțiuni digestive, colici intestinale, meteorism abdominal, diaree, colită, în infecţii ale căilor respiratorii, apetit scăzut, anorexie, gripă.

ATENȚIE: Nu se va folosi înainte de intervențiile chirurgicale!


Cimbru (Satureja hortensis L.)

Printre compușii activi din cimbru se numără: uleiurile volatile (carvacol, linalol, pinen, borneol, timol), taninurile, substanțele amare, sărurile minerale, mucilagiile.

Cimbrul este un antiseptic intestinal, stomahic, carminativ, coleretic, colagog, expectorant; calmant al tusei, diuretic, analgezic, tonic capilar, vermifug.


Cimbrișor (Thymus serpyllum)

Cimbrișorul conține ulei volatil (timol, carvacrol), acizi cafeic şi rozmarinic, tanin și serpilină.

Părțile aeriene ale acestei plante conțin substanțe amare, serpilina, ulei eteric, cimen, pimen, felandren, terpine, cariohilen, cardinen, mircen, terpinolen, saponine, compuși oxigenați , alcooli, ulei gras, glicozizi flavonici, acid cafeic și acid rozmarinic, tanin. Cunoscut că fiind antibioticul săracului , cimbrișorul are numeroase beneficii asupra organismului: Expectorant și antitusiv natural, Ajută la funcționarea corectă a ficatului, îndepărtează toxinele acumulate la nivelul acestuia și favorizează secreția bilei, calmează crampele intestinale, acționează că un tonic asupra întregului organism. De asemenea: cimbrișorul conține cantități ridicate de uleiuri eterice, care ajută la eliminarea paraziților intestinali. Preparatele de cimbrișor sunt eficiente în combaterea ascaridiozei și oxiurazei.

ATENȚIE : Nu folosiți ulei esențial de cimbrișor la câini și pisici, poate fi toxic! Planta în stare proaspătă sau uscată poate fi folosită în cantități moderate.


Leuștean (Levisticum officinale)

Rădăcina de leuștean conține amidon, zahăr, zaharoză, apă, rășină, acid de angelică. Rădăcina proaspătă conține 0.3-0.5% ulei, iar cea uscată 0.6-1%. Conține d-terpinol, o legătură de tipul cineolului, un terpen, ester al acidului acetic, al acidului valeriic și al celui benzoic. Toate părțile plantei conțin ulei volatil, gumirezine, taninuri, grăsimi și săruri minerale.

Leușteanul are acțiune antiinflamatorie, antibacteriană, antiparazitară, antivirală, antifungică, stimulează funcţia hepato-biliară, acțiune tonic-aperitivă, crește pofta de mâncare, diuretică, combate steatoza ficatului, reglează ciclul menstrual și ameliorează dismenoreea, neurotonic, ușor anticoagulant, sedativ, hipotensiv, efect expectorant în afecțiuni respiratorii, antiinflamator, emolient și cicatrizant la nivelul pielii în afecțiuni cutanate.


Măghiran (Majorana hortensia)

Părțile aeriene ale măghiranului conțin ulei volatil format din terpinen, pinen, sabinen, carvacrol, precum și acizi grași, triterpene, flavonoizi. Măghiranul are proprietăți stomahice, antispastice şi sedative.

Preparatele medicinale din măghiran se recomandă pentru stimularea digestiei, în meteorism abdominal, colici abdominale și pentru calmarea stărilor de nervozitate sau neliniște.

Măghiranul stimulează lactația.

ATENȚIE: Nu folosiți ulei esențial de măghiran la câini și pisici, poate fi toxic! Planta în stare proaspătă sau uscată poate fi folosită în cantități moderate.


Mărar (Anethum graveolens)

Frunzele și semințele acestei mirodenii au ulei volatil cu un conțin de până la 60% - carvona (un antioxidant puternic care se mai găsește și în frunzele de dafin și în semințele de chimen), substanțe minerale (potasiu, calciu, magneziu, sulf, fier etc.) și vitamine (A, B și C).

Frunzele și semințele mărarului au mult ulei volatil, bogat în anetol, carvonă, cu aromă puternică, specifică, cu efect pozitiv asupra respirației. Frunzele conțin cantități mici de estrogen, hormonul feminin. Semințele de mărar conțin ulei volatil antibacterian și sunt recomandate la afecțiuni ca aerofagie, astm (bronșic), tulburări nervoase, impotență, amenoree, anorexie, boli ale căilor urinare, boli de inimă, dureri menstruale, insomnie, balonări. În timpul alăptării, lactația este stimulată de consumul de mărar sau chimen. Dacă este consumat constant, mărarul reduce colesterolul rău.

 

Menta (Mentha piperita)

Menta este o sursă excelentă de vitamine (A, B2, C), acid folic, fier, magneziu sau acizi grași omega 3.

Frunzele de mentă conțin o cantitate mare de uleiuri volatile, substanțe polifenolice, taninuri, flavonoizi și principii amare. Uleiul volatil din mentă este compus din mentol, mentonă, mentofuran, carvacrol, timol.

Mentolul produce o ușoară anestezie a mucoasei gastrice, motiv pentru care preparatele din mentă au acțiune antiemetică. Menta stimulează secreția și eliminarea bilei datorită prezenței compușilor flavonoizi. Menta mai are proprietăți antifermentative, dezinfectante – datorate în principal taninurilor – precum și proprietăți spasmolitice. Mentolul aplicat local are efect antiseptic, analgezic și decongestionant al căilor respiratorii. Există unele studii care arată că mentolul din mentă are proprietăți anticancerigene.

 

Oregano (Origanum vulgare)

Conține ulei volatil (timol, carvacrol), acizi cafeic şi rozmarinic, tanin și serpilină.

Oregano are numeroase beneficii, dar este cel mai cunoscut pentru proprietățile sale digestive, expectorante, antivirale, antibacteriene, antifungice, antiparazitare, antioxidante și antiinflamatorii. În plus, oregano este cunoscut pentru proprietățile sale antioxidante puternice, ca antimutagen şi anticancerigen.

 

Pătrunjel (Petroselinum crispum)

Pătrunjelul este un adevărat promotor al sănătății.

Conține vitaminele A, B, C, E, mangan, fier, calciu, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, sulf și iod. De asemenea, această plantă mai conține histidina, un aminoacid care poate încetini dezvoltarea tumorilor.

Pătrunjelului îmbunătățește sistemul imunitar, îl tonifică pe cel nervos, ajută în lupta împotriva infecțiilor, reglează menstruația, ameliorează problemele circulatorii prin efectul de dilatare al vaselor sangvine, ajută la detoxifierea organismului;


Rozmarin (Rosmarinus officinalis)

Rozmarinul conține un ulei volatil, compus din borneol, camfor, eucaliptol, flavonoizi, acid rozmarinic, principii amare, rozmaricină și substanțe di- şi triterpenice.

Rozmarinul stimulează secreția sucurilor digestive, are proprietăți coleretice, colagoge, antiseptice şi diuretice.
Uleiul volatil stimulează activitatea psihică și îmbunătăţeste oxigenarea creierului.

Este indicat în afecțiunile căilor biliare și hepatice, în anorexie, afecțiuni ale stomacului, rinită cronică.

ATENȚIE : Nu folosiți ulei esențial de rozmarin la câini și pisici, poate fi toxic! Planta în stare proaspătă sau uscată poate fi folosită în cantități moderate.


Salvie (Salvia officinale)

Frunzele de salvie conțin un ulei volatil compus din substanţe terpenice, tuionă, tuiol, salven, sabinol. Frunzele mai conțin taninuri, principii amare, vitamina B1, C, săruri de potasiu, glicozide, polifenoli și rășini.

Preparatele din salvie atenuează procesele fermentative din intestin şi favorizează eliminarea gazelor, stimulează secreția de bilă a ficatului, au un uşor efect hipoglicemiant, acțiune antispastică, astringentă şi antiseptică, bacteriostatică.

Se mai menționează și un efect calmant asupra sistemului nervos.

ATENȚIE: Nu folosiți pe perioada alăptării! Reduce cantitatea de lapte.


Tarhon (Artemisia dracunculus)

Tarhonul are în componența sa uleiuri volatile ce conțin compuși aromatici, estragolul, cumarine, flavonoide, mucilagii, minerale, vitamine. Frunzele mai conțin hidrocarburi terpenice, aldehidă anisică, acetaldehidă, vitamina B1 și vitamina C. O linguriță de tarhon are în compoziție 0,52 miligrame de fier, o cantitate mică de potasiu, calciu și vitamina A.

Tarhonul a fost, mult timp, folosit ca un tonic digestiv, deoarece stimulează producerea bilei de către ficat. Nu numai că poate îmbunătăți digestia în mod natural, dar s-a constatat, că poate avea efect de calmare și în probleme digestive comune, precum indigestia sau în sindromul de intestin iritabil. A fost, de asemenea, utilizat în remediile populare tradiționale pentru eliminarea viermilor și paraziților intestinali.


Usturoi (Alium sativum)

Usturoiul este bogat în inulină, aminoacizi, sulf, zinc, potasiu și fosfor. De asemenea, conține vitamine A, C, calciu, magneziu, mangan, seleniu, germaniu și vitamine din complexul B.
Usturoiul îmbunătățește circulația, are și afinitate pentru plămâni, intestinul gros, splină și stomac.
Usturoiul ajută la detoxifierea organismului. Susține bacteriile benefice din tractul digestiv și elimină bacteriile dăunătoare. 
Susține funcționarea corectă a ficatului - descompune deșeurile înainte de a intra în fluxul sanguin. De asemenea, ajută câinele dvs. să asimileze nutrienți și să elimine deșeurile prin întregul tract digestiv.
Usturoiul este bogat în sulf și fructani (inulină și oligofructoză).

ATENȚIE: Fructanii pot provoca tulburări digestive (balonare, gaze și constipație) la câinii care suferă de "leaky gut", boală inflamatorie a intestinului și sindrom de colon iritabil.

Sistemul digestiv al câinelui dvs. trebuie să fie sănătos înainte de introduce usturoiul în hrană.

Usturoiul crud zdrobit sau tăiat conține multă alicină – substanța care îi furnizează gustul caracteristic și cu puternică acţiune antibacteriană.
Usturoiul gătit sau cel din care a fost îndepărtat mirosul nu conține o cantitate semnificativă de alicină și, prin urmare, activitatea antibacteriană şi antivirală este slabă sau absentă. Usturoiul crud, tăiat sau pisat este cel mai eficient ca antibiotic.

Usturoiul de asemenea este un foarte bun imunomodulator și ajută la combaterea paraziților interni și externi.

ATENȚIE: Doza recomandată

Preventiv: - de 1-2 ori pe săptămâna

  • - talie mică 1/2 cățel;
  • - talie medie 1 cățel ;
  • - talie mare 2-3 căței.

Cură de deparazitare:  - 2 cure de câte 10 zile cu 5 zile pauză între .

  • - talie mică 1/4 cățel de usturoi de 2 ori pe zi;
  • - talie medie 1/2 cățel;
  • - talie mare 1 cățel întreg de 2 ori/zi.

Preparate pe baza de plante aromatice

Kefir cu ierburi

500 ml de chefir se amestecă cu câte 2-3 linguri de cimbrișor , oregano și măghiran, de calitate bio. Mixul se lasă la macerat în frigider cel puț în o zi. (și se păstrează apoi în continuare la rece, până la consumarea totală).

Se dau câinelui 2-3 linguri de amestec/zi peste hrană . Cura recomandată este de 6-8 săptămâni . Din combinația plantelor medicinale cu probiotice rezultă un cocktail cu efect deparazitant, antiinflamator, care stimulează digestia și întreg sistemul imunitar. Ajută și împotriva giardiozei.

Carne cu ierburi

Se lasă la macerat carnea 24 h (in frigider) cu ierburi aromatice (busuioc, cimbru, menta etc).
Se oferă câinelui carnea în porția normala.


Surse:

  • farmaciata.ro
  • csdi.ro
  • wikipedia.org
  • gabrielafaur.com

 

Vino să te alături celei mai mari comunități BARF din România!