head1

Pentru a înțelege mai bine conceptul de hrană adecvată biologic, trebuie să discutăm atât despre modelul comportamental cât și despre fiziologia câinelui.

Cine este câinele

Câinii nu sunt lupi, ci câini. Dintr-un strămoș al lupului s-a născut o nouă specie care a avut un succes extraordinar. Câinii s-au apropiat de om pentru că au găsit o nișă ecologică propice. Iar datorită adaptabilității au reușit să se extindă pe toate continentele ("What is a dog?" - Raymond Coppinger).

 

Cu toate astea fiziologia lor nu s-a schimbat cu nimic de milenii.

Câinele este un carnivor oportunist. Adică de bază va mânca carne și derivate. Partea de oportunism înseamnă că un câine poate mânca și alte alimente pentru a supraviețui, în situația în care alimentele lui preferate nu se găsesc. Dar pentru a prospera și nu doar supraviețui, câinii trebuie să aibă proteine de calitate în hrană, iar proteina de calitate pentru un carnivor înseamnă mereu carne!

Sistem digestiv

Sistemul digestiv al câinelui este acela al unui carnivor. Dinții, lungimea intestinului (mai scurta la carnivore), lipsa amilazei salivare toate ne vorbesc despre un carnivor.

Amilaza pancreatică ne spune că este capabil să digere și să folosească amidonul într-o oarecare măsură - numărul de perechi de gene Amy2B variază de la o specie la alta de canide și de la o rasă la alta, dar oricum rămâne destul de mic. ("Amy2B copy number variation reveals starch diet adaptations în ancient European dogs" - Morgane Ollivier , Anne Tresset , Fabiola Bastian , Laetitia Lagoutte , Erik Axelsson , Maja-Louise Arendt , Adrian Bălăşescu , Marjan Marshour , Mikhail V. Sablin , Laure Salanova , Jean-Denis Vigne , Christophe Hitte  and Catherine Hänni).

Aminoacizii esențiali

Câinii au nevoie de 22 de aminoacizi din care sunt capabili să sintetizeze doar 12 - ceilalți 10 trebuie să îi primească din hrană. Deoarece sunt atât de importanți, sunt numiți aminoacizi esențiali. Deficiența oricăruia dintre aminoacizii esențiali în timp poate duce la probleme de sănătate. 

După cum era de așteptat, pentru câini carnea este sursa de proteine cea mai ușor de digerat și are o compoziție optimă de aminoacizi. Proteinele de origine vegetală (cerealele, semințele, legumele) sunt considerate proteine cu valoare biologică scăzută, proteine incomplete, deoarece nu conțin sau conțin în proporții nepotrivite unul sau mai mulți aminoacizi esențiali.

Taurina, poate cel mai cunoscut aminoacid, este esențială pentru pisici, dar este unul din aminoacizii pe care câinii îi pot sintetiza. Acest lucru denotă doar că sunt mai puțin stricți în alimentație decât pisicile. ("Clinical Biochemistry of Domestic Animals" - J. Jerry Kaneko, John W. Harvey and Michael L. Bruss). Dar faptul că sunt mai flexibili în hrană decât carnivorele stricte (obligate), nu înseamnă că sunt omnivori ci doar un pic mai flexibili.

Rețineți că proteina din plante nu egalează proteina animală! Hrana vegană sau prea bogată în cereale, nu este nici pe departe o hrană adecvată biologiei unui carnivor!


Is a dog a carnivore or an omnivore? - Dr. Chris Bessent

 

Comparație sistem digestiv: carnivore, omnivore, ierbivore - Dr. Shaun Becker