Pentru a înțelege care sunt diferențele între modelele de hrană adecvate câinilor și pisicilor trebuie să luăm în considerare fiziologia fiecărei specii în parte. Ambele sunt carnivore, dar pisica este carnivor obligat, pe când câinele este carnivor oportunist.

Ce înseamnă asta? Pe scurt, pentru a supraviețui (nu la nivel optim), oportuniștii pot folosi și alte surse de energie precum carbohidrații și pot sintetiza anumiți aminoacizi. De asemenea, au nevoie de fibre vegetale în dietă în cantitate mică, și pot utiliza diferiți compuși de origine vegetală precum flavonoizii și vitaminele (cu condiția ca legumele să fie date prin blender).
Atenție, asta nu înseamnă că sunt omnivori sau vegetarieni!


Carnivorele obligate nu pot folosi alte surse de energie în afară de proteine și grăsimi de origine animală, deci nu vor supraviețui fără carne. Pisicile au nevoie de vitamina A în starea ei pre-formată (retinol), nu o pot face din beta-caroten în felul în care o fac oamenii, câinii sau iepurii fiindcă le lipsește enzima care rupe molecula de caroten. Nu pot sintetiza acizii grași esențiali polinesaturați pe care alte animale le pot face din acizii grași cu lanț mai scurt ce se găsesc în plante. Au o abilitate foarte scăzută în a forma niacină din triptofan. Au foarte mare nevoie de taurină, care e găsită aproape exclusiv în carne. Arginina, de asemenea găsită în carne, e crucială pisicii, în așa fel încât o dietă fără ea poate fi letală. Din fericire, toate sursele de carne le conțin din belșug. Pisicile trebuie să mănânce carne ca să supraviețuiască. 

Și acum să vedem câteva asemănări și diferențe între cele două modele de hrană.

Astfel vom discuta despre cinci tipologii de elemente de bază care constituie dieta: oase, organe, carne, pește, legume plus suplimentele uzuale.

Componente în procenteOs purOrgane secretoareCarne (mușchi)PeșteLegume/fructeOuăAlte suplimente
Câine 10% (oase acoperite cu carne 20-30%, în funcție de tipul de os și de bucată) 15% (din care 1/3 ficat - 5% și restul alte organe secretoare) 40% circa (diferența) 15% - se consideră pradă întreagă, în general o zi pe săptămână 0-20% unul-două pe săptămână, în funcție de talie. iaurt / kefir / brânză de vaci, probiotice, drojdie inactivă
Pisică 10% - 15%

10% (din care jumătate - 5% obligatoriu ficat, restul în proporții variabile)

75-80% (doar sardine, ca supliment)  NU unul per kg de hrană completă iaurt / kefir / probiotice, drojdie inactivă

 

NOTE:

1. pentru pisici și cățeii de talie mică cel mai simplu este să pregătim un lot de hrană completă (batch) pentru o perioadă de timp, pe care să o amestecăm bine și apoi să o porționăm. Pentru câinii de talie medie/mare putem să ne orientăm către echilibrul pe termen lung și să optăm pentru o rotație a alimentelor, astfel încât să oferim toate alimentele, în procentele corecte, într-un arc de timp, de exemplu o săptămână - zece zile.
2. procentul total de hrană, și la carnivorii oportuniști, și la carnivorii obligați, se calculează ca 3% din greutatea lor. O mică diferență e că puii de pisică trebuie lăsați să mănânce cât vor, iar pentru căței este bine sa raționalizăm hrana, pentru a evita eventualele probleme articulare.

 

Alte informații utile:

Uleiuri, deparazitanți, ierburiUleiuri                          Deparazitanți naturali/usturoi                           Ierburi aromatice
Câine DA (atenție la cantitate, diluție și calitate) DA (atenție la cantități) DA (atenție la tip și cantități - trebuie tratate ca și cele medicinale)
Pisică NU NU Doar grâu/orz încolțit, la discreție și recreativ: nepeta cataria, valeriană, silvervine