Probabil v-ați lovit nu o dată de informaţii contradictorii privind nutriția câinilor. Alimente periculoase, alimentele periculoase mortal sau alimente recomandate fără a ține seama de natura de carnivor a acestora. În acest fișier am încercat să fim cât mai obiectivi.

 

AlimentToxicitateObservațiiInformații suplimentare
Alimente mucegăite (mycotoxine)  DA

Aici includem pe lângă pâine, compost, fructe mucegăite căzute din copaci și nucile, migdalele, semințele de orice tip păstrate în condiții improprii.

Nucile mai putin cele de macadamia proaspete și în stare bună sunt o sursă excelentă de acizi grași nesaturați și de minerale. Dar atenție la calitatea lor. Mucegaiul în special din nuci poate duce la intoxicații grave la câini!
Atenție! Dintre mycotoxine, aflatoxina poate duce la probleme grave la ficat.

petpoisonhelpline.com
Alcoolul alimentar (alcool etilic) DA

Efectele ingestiei de alcool și consecințele acestuia asupra stării de sănătate a câinelui sunt identice cu cele întâlnite în cazul intoxicației etilice la om (starea de ebrietate). Diferă doar cantitatea minimă de alcool necesară pentru apariția simptomelor. O cantitate de 5 – 6 ml alcool pur / kg greutate corporală, poate fi letală pentru un câine sănătos. Această limită scade semnificativ în cazul exemplarelor vârstnice sau care suferă de diferite afecțiuni. Printre simptome sunt voma, diaree, amețeli, ataxie, chiar și coma.

Știați că? administrarea alcoolului etilic poate fi salvator în cazul ingestiei de antigel (alcool metilic). Obligatoriu la recomandarea și sub supraveghere medicală.

msdvetmanual.com
Avocado NU

În pofida a ceea ce puteți citi pe diferite liste Avocado (pulpa) nu este toxic pentru câini. Dimpotrivă poate fi o sursă interesantă de fibre și grăsimi nesaturate.
Studiile privind toxicitatea au fost făcute pe șobolani și nu pe câini, iar substanța în cauză este persin, care într-adevăr este toxică pentru câteva specii de erbivoare. Pentru câinii sensibili și doar în cantități mari poate da probleme digestive tranzitorii. Astfel în cantități mici, Avocado este un aliment bine venit în alimentația câinilor.

Atenție! se va oferi întotdeauna fără sâmbure (acesta putând provoca ocluzii) și curățat de coaja (pe lângă un conținut mai mare de persin coaja poate sa fie tratată cu diverse substanțe toxice).

preventivevet.com

fasebj.org

Ciocolată /cacao DA (depinde de cantitate)

Principiul toxic, responsabil de efectele negative ale consumului de ciocolată asupra stării de sănătate a câinelui, este theobromina. Nu trebuie ignorat faptul că, alături de această substanță, ciocolata conține și cantități variabile de cofeină (alt compus cu potențial toxic pentru câine).

Theobromina este prezentă în boabele de cacao și ea poate fi întâlnită în toate sortimentele de ciocolată, inclusiv cea albă. Diferă doar cantitatea: maximă în ciocolata neagră în special cea de menaj (cu conținut mare de cacao) și mai redusă la sortimentele cu lapte.

Simptomele intoxicației cu ciocolată apar într-un interval de 6 - 12 ore de la ingestie și se manifestă în principal prin agitație, tulburări de ritm cardiac, ataxie și convulsii și pot duce chiar la moarte.

Atentie! pe lângă theobromina, ciocolata conține și cafeină, ceea ce complica lucrurile în cazul intoxicației cu ciocolata.

 vets-now.com
Cafeina DA Intoxicația cu cafeină poate fi fatală animalelor de companie. De aceea trebuie mers de urgenţă la veterinar!

Consumul accidental al unei cantități mai mari de cafea (sau alte băuturi care conțin cofeină: ceai, energizante, Cola, etc) poate determina vomă, diaree, deshidratare, sete excesivă, urinări frecvente, tahicardie, spasme și chiar și comă.

petpoisonhelpline.com
Cartofii verzi DA

Coaja de cartofi și cartofii verzi conțin solanină și alți compuși toxici din grupa alcaloizilor. Consumați în cantități mari pot da salivație abundentă, probleme gastrointestinale chiar și severe, probleme ale sistemului nervos central, confuzie, etc, bradicardie.

Atentie! În dietele de excludere pot fi oferiți ca parte vegetală doar cartofi maturi (nu verzi) și bine fierți.

 wagwalking.com
Ceapa DA (in cantitati mari) Principiul toxic prezent atât în ceapa crudă cât și în cea gătită sau deshidratată este thiosulfatul. Ajuns în organismul câinelui determina inițial iritații gastrointestinale, după care trece în circulația sanguină, unde ataca globulele roșii de sânge (hematiile), determinând anemii hemolitice de diferite intensități. Din fericire, dacă consumul de ceapa încetează, numărul globulelor roșii (hematii) revine la valori normale. Gradul de intoxicație depinde de doza și de durata perioadei în care câinele mănâncă constant ceapă.
Nu va panicați dacă a mâncat o dată ceapă.
petpoisonhelpline.com
Leguminoase (fasole uscată, mazăre, linte etc) NU (dar nu sunt recomandate) Provoacă balonare și gaze. Se digeră destul de greu.
Studii recente fac legătura între consumarea constantă de leguminoase cu cardiomiopatia dilatativă, în special se referă la hrana industrială "grain free".
https://www.fda.gov/animal-veterinary/news-events/fda-investigation-potential-link-between-certain-diets-and-canine-dilated-cardiomyopathy
Nuci de Macadamia  DA Nucile de Macadamia conțin un principiu toxic, încă neidentificat, care afectează sistemul nervos și cel digestiv. De asemenea poate afecta musculatura scheletică, caz în care se poate ajunge la paralizii. Este suficient un număr redus de nuci pentru a produce intoxicația. Semnele intoxicației apar la aproximativ 12 ore de la ingestie și includ stări de vomă, slăbiciune musculară, tremurat, febră, pancreatită.
Simptomele se remit după aproximativ 48 de ore, dar slăbiciunea musculară și starea febrila pot determina ulterior alte afecțiuni în cazul unor caței cu imunitatea scăzută sau mai sensibili. Combinația de nuci cu ciocolata agravează tabloul clinic al intoxicației.
petpoisonhelpline.com
Nucșoara  DA Nucșoara este un condiment întrebuințat relativ des în diferite mâncăruri sau prăjituri. Consumata în cantitățile folosite normal în pregătirea alimentelor nu prezintă probleme. Consumata direct (furate nucile și ronțăite) poate da o intoxicație destul de neplăcută. În cantități mari este halucinogenă. Substanța incriminată este  myristicina. petpoisonhelpline.com
Roșii NU (bine coapte) Roșiile verzi și în special planta conțin tomatină o substanță similară cu solanina care se găsește în cartofii verzi. Dar roșiile bine coapte (preferabil pe vrej), oferite cu moderație, pot aduce numeroase beneficii mai ales prin aportul de antioxidanți.

https://www.petpoisonhelpline.com/pet-safety-tips/are-tomatoes-poisonous-to-dogs/

petpoisonhelpline.com

Strugurii și stafidele DA (cauză necunoscută) Pot fi nefrotoxici (dăunători rinichilor). Nici până la ora actuală nu se știe exact care este cauza. Sunt mai multe teorii care includ sâmburii, pesticide, tipuri de mucegai. cert este ca unii câini mănâncă struguri fără nici o problemă iar alții ajung la veterinar în stare critică.  petpoisonhelpline.com
Usturoiul NU (in cantitati mici)

În cantități reduse, usturoiul este un foarte bun imunomodulator si este util pentru combaterea paraziților intestinali la câine.
Ingestia unor cantități mari de usturoi crud sau gătit, pe termen lung, determina anemii hemolitice la fel ca în cazul consumului de ceapa.

 dogsnaturallymagazine.com
Vinete NU (bine coapte)

Vinetele necoapte, asemeni cartofilor verzi conțin solanină. Pot fi oferite cu moderație doar vinetele bine coapte.

smartdogowners.com
Xylitolul DA (extrem de toxic)

Xylitolul este un îndulcitor artificial folosit, ca înlocuitor al zahărului rafinat, în prepararea fursecurilor, gumei de mestecat, sucurilor și prăjiturilor.

Chiar dacă pentru oameni această substanță este inofensivă, pentru câine ea s-a dovedit a fi extrem de toxică. Ingestia unei cantități reduse de xylitol, poate induce coma hipoglicemică, ca urmare a stimulării unei secreții crescute de insulină.

Efectele intoxicației apar la 10 - 15 minute de la consum, și se manifestă prin stări de vomă, diaree, tulburări de coordonare a mișcărilor, tremurături ale membrelor, stări comatoase sau chiar moartea în cazurile grave.
La câinii din rasele mici sau a celor cu o sensibilitate crescută, consumul accidental de xylitol determină afectarea funcției hepatice.

petpoisonhelpline.com