Omega 3, vitamina E, alge brune (ascophyllum nodosum) - desigur vorbind despre BARF am auzit că sunt necesare pentru a integra dieta . Dar care este doză zilnică corectă? Să le luăm pe rând.
Am discutat pe larg despre aceste suplimente, și despre beneficiile lor aici.

Omega 3

Se asociază întotdeauna cu suplimentarea de vitamina E.

Cei mai importanți acizi grași care fac parte din grupul omega 3, și care sunt de interes pentru noi sunt EPA (acid eicosapentaenoic) și DHA (acid docosahexaenoic). Aceștia au rolul de a corecta raportul omega 6: omega 3 al cărnii provenite de la animalele crescute intensiv. Suplimentarea de omega 3 aduce cu ea probleme de oxidare la nivel celular. De aceea adăugăm și vitamina E (obligatoriu provenită din surse naturale - tocoferol nu tocoferil).

Revenim la problemă: cât suplimentăm?

Pentru a vedea necesarul de EPA + DHA vom folosi calculatorul bazat pe indicațiile NRC (National Research Council), pe care il găsim aici.
Odată ce am stabilit necesarul în funcție de greutatea câinelui verificăm cu atenție eticheta produsului. În general valorile nutriționale sunt trecute în funcție de doza pentru un adult uman, doză care poate fi de 2-4 capsule/zi.

Necesarul de Vitamina E se calculează în funcție de cantitatea de ulei de pește (omega 3). Pentru fiecare 1 gram (1000 mg) de ulei de pește avem nevoie de 10 UI de vitamina E naturală dacă produsul este deja stabilizat cu vitamina E sau 13 UI vitamina E dacă uleiul de pește nu este stabilizat.

NOTA 1: majoritatea produselor din farmacie sunt deja stabilizate cu vitamina E, deci putem calcula 10 UI/1 g de ulei de pește.

Conversia pentru vitamina E naturală: 1 IU  = 0.67 mg

De exemplu: dacă în calculul nostru rezultă că trebuie să dăm 2 capsule/zi de 500 mg fiecare, înseamnă că avem în total 1g ulei de pește /zi. Adică trebuie să suplimentăm cu 10 UI vitamina E. Dacă facem referire la Solgar lichidă - 5 picături = 100 UI, deci o picătură pe zi acoperă tot necesarul.

NOTA 2: Deoarece vitamina E nu se poate supradoza deci nu este o problemă dacă depășim doză necesară, dar este o problema dacă subdozăm.

Algele brune

Necesarul de alge brune (ascophyllum nodosum) vrac (cele la cutie marunțite, nu capsule, nu pudră) este următorul:

  • Căței de talie foarte mică (1,5 - 4 kg)) - 0.20g/zi
  • Căței de talie mică (5-15 kg) - 0.25g - 0.3 g/zi
  • Căței talie mică /medie (15-20 kg)- 0.4 g/zi
  • Căței talie medie (25 kg) - 0.5g/zi
  • Căței talie medie/ mare (25-30 kg) - 0.75 g
  • Căței talie mare (30-40 kg) - 1 g/zi
  • Căței talie foarte mare - 1.3g/zi

ATENȚIE!

Specia exactă este: ASCOPHYLLUM NODOSUM
Unele mărci supradozează necesarul și chiar dacă nu ating doze toxice oricum nu este recomandat să fie depășite dozele de mai sus.

De asemenea, în cazul în care optați pentru versiunea în capsule (extract, etc) sau pudră, conținutul de iod poate fi mai mare și este indicat să verificați cu atenție eticheta și să calculați necesarul conform calculatorului NRC.