A sosit în casă noul tău companion și dorești să faci tot ce este mai bine pentru el. Sănătatea este cel mai important lucru la care te poți gândi acum. Pe lângă imunizarea de bază prin vaccinuri, o hrană naturală și adecvată va asigura sănătatea și bunăstarea cățelului tău pe termen lung. Dacă puiul tău a fost înțărcat de către crescător cu carne crudă, felicitări! ești un norocos și faci alegerea corectă continuând cu același mod de hrănire. Dacă puiul tău a fost înțărcat cu hrană industrială, poți să-l treci acum pe hrană crudă, dar nu înainte să te informezi despre ceea ce presupune această formă de hrănire, cum se compune ea și cu ce trebuie să-ți hrănești concret puiul.

 

Dieta BARF ( Biologically Apropriate Raw Food) este o dietă alcătuită principial din carne crudă, oase, organe și legume/fructe după niște principii care țin cont de modul de hrănire al canidelor în natură. Vorbim de o formă de hrănire naturală și curată, fără hrană industrială (boabe), fără coloranți și arome artificiale, etc. într -o formă mai „urbană”, practicabilă și în apartamentul de bloc, pe care tu că stăpân o vei pregăti cu propriile mâini. Înțelegi acum de ce este important să fi bine informat și pregătit? Tu eș ți cel care vei purta responsabilitatea, tu vei hrăni corect sau incorect cățelul tău.

Hrănirea BARF este sănătoasă și benefică pentru câini, DACĂ este practicată corect. Da, este cu mult mai complicat decât să deschizi o conservă sau un sac de hrană și să verși conținutul în bol. Pentru a înțelege principiile dietei BARF citește mai întâi aici.


Dacă ai înțeles deja cum se compune o dietă BARF, hai să detaliem mai departe hrănirea puilor.

Dieta pentru căței sub un an se compune la fel că cel pentru câini adulți. Există doar 2 diferențe: cantitatea zilnică și numărul de mese. Puii au nevoie de un procent mai mare de hrană împărțită în mai multe mese. În cazul adulților pornim cu un calcul de 3-4% din greutatea corporală - câini de talie mică mai mică, iar pentru cei de talie mare aprox 2-3%. În cazul puilor vorbim la o prima aproximare de 5-10 %. Pentru a putea calcula mai exact, trebuie să ținem cont de vârsta puiului, de talie, de mediul în care stă (în casă sau afară), etc.

Cu toate acestea, numai tu că stăpân vei vedea situația exactă și vei putea să adaptezi hrană în funcție de evoluția cățelului, ținând cont de următoarele recomandări:

De la 2 la 4 luni De la 4 la 6 luni De la 6 la 8 luni De la 8 la 12 luni
10%- 8 % din greutatea actuală 8% - 6 % din greutatea actuală 6% - 4 % din greutatea actuală 4% - 3% din greutatea actuală
4 mese pe zi 3 mese pe zi 2 mese pe zi 2 mese pe zi

 

Pentru sănătatea câinelui este recomandat că în primul an de viață să aibă o creștere lentă și naturală. Oasele și articulațiile sunt în formare și nu pot duce o greutatea mare. De aceea, chiar dacă tu ți-ai dori să ai cât mai repede un câine mare și puternic, musculos, ține cont că pentru sănătatea lui nu este indicat să fie un pui bondoc, grăsun, din contră, este de preferat că în primul an să fie „ mai subțirel”, pentru că astfel îi asiguri sănătatea scheletului pe întreagă durata a vieții. Cântărește frecvent puiul (7-14 zile) și în caz că observi luări în greutate bruște, verifică și adaptează hrana.

Există și o a două metodă de calcul, dar mai inexactă și aplicabilă parțial. Se poate utiliza numai în cazul în care se cunoaște cu aproximație greutatea la care va ajunge cățelul la maturitate ( informație disponibilă în cazul câinilor de rasă , însă nu și în cazul metisilor). Dacă știi la ce greutate aproximativă va ajunge puiul tău la maturitate, calculează cu aprox. 3% din greutatea de adult că fiind necesesarul zilnic de hrană pentru puiul tău. Rezultatul ar trebui să îți indice un gramaj apropiat primei metode de calcul și îl poți folosi că să te verifici.

Organizarea mesei

Având în vedere metabolismul diferit al puilor, ei trebuie să primească un bol echilibrat în fiecare zi. Dacă în cazul câinilor adulți poți împărți porția săptămânală de os sau organe pe mai puține zile, puii au nevoie să primească zilnic și carne macră și oase și organe. În cazul în care treci puiul de la hrană industrială la raw, nu este nevoie de zi de post. Cel mult jumătate de zi în cazul puilor mai mari. Dacă puiul nu tolerează bine din prima hrană crudă (face diaree), atunci va fi necesar să introduci treptat hrană : mai întâi cărnuri albe și mai apoi carnea roșie și organele. Diareea persistentă la căței poate fi și semnul infestarii cu paraziți intestinali. Asigură-te că puiul tău este sănătos, mergi cu el la medicul veterinar!

Cum alegi oasele - În primul rând, faptul că oasele nu sunt potrivite pentru căței este un mit! Tot ce trebuie să faci este să alegi bucățile potrivite pentru el. Pentru început oferă bucăți cu oase moi: spinări de pui, vârfuri de aripa de pui, gâturi de pui. Pe urmă, dacă digera bine, poți introduce treptat oase mai dure. Pentru a acoperi corect necesarul de calciu, nu te limita doar la oase de pui ci oferiți mai multe surse imediat ce digestia o permite. Numai oasele de pui, pe termen nu furnizează destul calciu. Nu uită de oasele de recreere – pe care le poți oferi de la început - acestea sunt bucăți mari (cât capul cățelului) imposibil de spart, dar bine încărcate cu zgarciuri și resturi de carne. Oasele se vor oferi mereu sub supraveghere discretă. Citește mai mult despre oase aici.

Peste - alege tipuri de peste bogat în vitamina D: somon, macrou, sardine. Vitamina D este esențială pentru dezvoltarea oaselor și a sistemului imunitar.

Suplimente - în special în cazul puilor de talie mare este recomandată pulberea de scoică verde (Perna canaliculus) – sursă naturală de glucozamină – care contribuie la dezvoltarea sănătoasă a articulațiilor. Alte suplimente - algele marine – pentru aportul de iod și un ulei de peste de calitate cu Omega 3.

Ține minte! Hrana BARF este o hrană naturală și adecvată cățeilor – indiferent de vârstă. Asta înseamnă că puii pot fi trecut pe BARF imediat după înțărcare și este falsă idea că ei ar trebui hrăniți mai întâi cu hrană industrială și abia pe urmă crud. DAR - tu că stăpân ești cel care îl poți hrăni corect sau incorect pentru a avea un câine sănătos sau nu. Și nu discutăm acum despre boabe, ci despre dieta BARF. Dacă nu va primi o dietă echilibrată, este vină ta. Puiul, prietenul tău patruped depinde cu totul de tine și se va hrăni cu ce i-ai ofertit tu. Hrănirea BARF este posibilă și benefică pentru căței, dar este cu mult mai complicată decât să deschizi o conservă sau un sac de hrană, să verși conținutul în bol și gata.

Tocmai din acest motiv trebuie să te informezi în prealabil despre dieta BARF, cu toate implicațiile ei. Care sunt principiile, ce prespune ca efort din partea stăpânului, cum decurg hrănirile, ce conține un bol și ce cantități trebuie oferite. Și în același timp e bine să îți găsești persoanele de încredere, de la care să obții răspunsurile pentru întrebările tale. Dieta unui pui este, la început, mai complicată, necesită mai mult efort și nu prea este practică. Unde mai pui, că toți au un cuvânt de spus, un sfat de dat și te năucesc. Dresorul, veterinarul, vecinul, prietenii, soțul / soția, frații și până și străinii cu care schimbi câteva vorbe întâmplător la ieșirile cu cățelul. Mai ales dacă e primul tău cățel, nu durează mult și te vei simți nesigur cu alegerea făcută. Orice semn, orice problema va fi atribuit dietei BARF și mulți din jurul tău te vor sfătui să renunți. Să încerci mereu să completezi cu tot felul de suplimente, iarăși nu e o soluție, pentru că așa ajungi ușor tocmai la dezechilibre gen prea mult calciu, prea multe minerale,etc. În cazul puilor este foarte important să aibă un echilibru bun al componentelor în hrană. Sunt în faza de creștere și au nevoie de mai mult nutrienți. În cazul în care puiul refuză organe sau alte părți din hrană, ele vor trebui înlocuite cu ceva echivalente. Cantitatea de hrană, numărul de mese s-ar putea să se ceară adaptată de mai multe ori în primul an.

Dacă cineva vrea să - și hrănească cățelul cu hrană BARF trebuie să o facă din convingere și nicidecum pentru că o spune vecinul sau pentru că e la modă. Dacă tu nu eș ți împăcat cu gândul și eziți, nu știi ce faci... până la urmă treaba asta va avea repercursiuni asupra cățelului. Deci barf pentru căței? Dacă tu decizi să oferi hrană BARF, fă-o corect!